2011. május 30., hétfő

89.fejezet - Bürokrácia

Ez a bejegyzés azoknak szól,akik házasság miatti névváltoztatásból kifolyólag újra kell csináltassák az irataikat. Ma voltunk intézkedni, így valamennyit sikerült kideríteni a dologról. Ugyan az én esetem bonyolítva van annyival, hogy az állandó lakcímem is megváltozott.

1.LAKCÍMKÁRTYA:

A Pétfürdő nagyközségre való bejelentkezés nálunk úgy zajlott, hogy el kellett menni Pétfürdő Önkormányzathoz. Időpontra nem volt szükség, amire viszont volt:
  • házassági anyakönyvi kivonat (amennyiben még nincsen új névre szóló személyi igazolvány)
  • régi lakcímkártya
  • személyi igazolvány
Ott kitöltötték nekem a lakcímjelentő lapot, amivel aztán lakcímkártyaként minden mást intézni lehet, többek között az új személyit is, mert ugye ott igazolni kell, hogy helyileg már az adott okmányirodához tartozom.
Mivel azonban a nevek rajta vannak a lakcímkártyákon, az új lakcímkártya készítése mindenkinek kötelező ilyen esetben.
Nekünk azt mondta a hölgy az okmányirodában, hogy a névváltoztatással járó ügyeket a házasságkötés után 7 nappal, amúgy 15 nappal kell bejelenteni, ettől független mi ma intéztük el az április 16. esküvőhöz képest. Büntetés vagy ilyesmi nincsen természetesen, elég volt meghallgatni a szóbeli megrovást.
A lakcím bejelentés ingyenes volt.

2. SZEMÉLYI IGAZOLVÁNY:

Ezután, mivel a lakcímkártyát a helyi Önkormányzat intézi, viszont Péten nincsen okmányiroda,át kellett menni vagy Várpalotára, vagy Berhidára. Berhidára nem kell időpont, Palotára 4 nap múlva kaptam volna, így Berhida nyert.
Ott soron kívül kellett kérni egy csekket, 1500 Ft-ért a személyi igazolványhoz, és egyet 4000 Ft-ért a jogosítványhoz. Az okmányirodába érdemes vállalható arccal, hajjal, ruhában, stb, menni, mert ott azonnal elkészítik a képet is, amit aztán tíz évig nézeget majd mindenki.
Másfél-két hét alatt küldik ki postán a kész plasztik kártyát.

3. JOGOSÍTVÁNY:

Kérdeztem, hogy ha a jogosítványt nem csináltatom most meg, akkor a rendőr elfogadja-e?
Azt mondta, hogy amíg a személyin és a jogsin a név ugyanaz, addig nem gond, de mivel már nem lesz ugyanaz, hiába látszik, hogy a leánykori nevem mi, nem fogja elfogadni,így azt is ajánlatos azonnal elintézni. Viszont addig a másfél- két hétig, amíg nem kapom meg az új személyit az új nevemmel, a régi jogosítványommal is tudok intézni bármit.
Ennek a cserének a díja 4000 Ft, érdemes egy füst alatt ezt is elintézni, bár én későbbre toltam, úgyse nagyon vezetek.

4. TB KÁRTYA:

Ennek a cseréjét névváltoztatás esetén ingyen végzik a helyileg illetékes okmányirodában (jó esetben,ha foglalkoznak ott ilyesmivel). Anno én elhagytam az enyémet és amikor mondtam, hogy úgyis nemsokára megváltozik a nevem, nem is kaptam új kártyát, csak egy igazolást az azonosítómról. Azt is elfogadják mindenhol, és azt hiszem, időkorlát sincsen, mégis, csak jobb egy kártya,úgyis ingyen van.
Elveszíteni nem érdemes, mert az 3000 Ft.

5. ÚTLEVÉL:

Én hagytam, de amúgy a legutolsó információm szerint 6 vagy 10 ezer Ft attól függően, hogy 5 vagy 10 évre kell-e.

6. ADÓKÁRTYA:

Ezzel sem foglalkoztam még, de tudtommal ez ingyenes, mint a Tb kártya.

3 megjegyzés:

  1. Nah akkor én is kapok megrovástXDXD
    Igaz anyum akkor vált meg a nvét amikor már különment a férjétől...ő jön velem most visszaváltoztatniXDXD

    köszi az infókat, nekem is el kell intézzem, de halogatom:S

    VálaszTörlés
  2. Ó, ezen én is végigmentem októberben.. elég követni tényleg! Ja, és az adókártyám röpke 4 hónap alatt lett kész.. De jó érzés, ha már minden megvan!! :)

    VálaszTörlés
  3. Szerintem a családi ügyekkel kapcsolatos bürokrácia csúcsa az, amikor az embernek félévnél frissebb házassági anyakönyvi kivonatot kell igényelnie, hogy a gyereke megkaphassa az apja nevét. Fizetni ezért sem kell, de óriási pocakkal felgurulni a várba a házasságkötőhöz 8 hónapos terhesen felejthetetlen élmény volt...

    VálaszTörlés