2011. május 9., hétfő

82.fejezet - Szülőszoba látogatás

Korábban már írtam, hogy a SOTE II.-n fogok szülni, Hegyesi Tünde szülésznőnél, aki a személyes barátném, és nem adnám semmiért:)

Vasárnap délután volt már, mire a kórházba értünk Apával, ott várt minket Tündi. Kaptunk szép zöld köpenyt és irány a belső folyosó. Az egész folyamatot végigjártuk, az első vizsgálótól kezdve a vajúdón át a szülőszobáig.
Minden kérdésemre választ kaptam, bár rengeteg információ volt egy szuszra, megpróbálom leírni, amire emlékszem.

Milyen jellegű előkészítés van a kórházban:
Csak borotválás, beöntés kifejezetten a kismama kérésére, egyébként azért nem, mert ez a "probléma" amúgy is magától meg szokott oldódni a vajúdás folyamata alatt.

Miről gondoskodik a kórház:
Szülőszobán közvetlen a szülés után kapunk betétet, de utána már a sajátunkat kell használni, a kicsinek csak ruha nem kell, amúgy minden más igen.

Hogy zajlik a folyamat maga:
Beérkezés után vizsgálat, borotválás, és a 8 ágyas vajúdóban egy ágyikó jár, saját CTG géppel. Az apáknak külön pihenő és étkező helység, mert az anyukák vajúdás alatt csak ásványvizet ihatnak és csak szőlőcukrot ehetnek. A CTG kijelzője a központi irányítóban, ott mindenkit szemmel tudnak tartani. Ha már megvan a két ujjnyi tágulás, lehet tovább haladni a szülőszobára, ahol már egyedül van a pár, a szülőszobából és a vajúdóból is szabad a kijárás a sétáló folyosóra, ahol a gravitáció kicsit rásegít még, ha épp van erőnk menni.
Fájdalomcsillapításra gázt nem adnak, tusoló tartozik mind a vajúdóhoz, mind a szülőszobához, amibe labdára be lehet ülni. Kád sincsen, de nem is baj.
Az epidurált kérdeztem még meg, 50-50%-ban kérik általában, ez mindenkinek a saját döntése, de a kitoláshoz már semmiképpen sem jár, mert a nyomási kényszert muszáj érezni, úgy sokkal könnyebb a megfelelő erőt kifejteni, mintha csak mondja valaki, hogy most kéne nyomni.

Én valahol azt olvastam, hogy nem kell tartani tőle, ebben a kórházban is csak altató szakorvos adhatja be, és ha az ember úgy érzi, akkor jobb ezt választani, mert nem ez a megfelelő alkalom a hősködésre. Egy kis nyugalmat adhat, és több erőnk marad kitolni, úgyhogy megfontolandó.

Ha bármi probléma lenne, a folyosó végén van a műtő.

Rendes kerékvágás szerint miután kibújt a kicsi, természetesen a gátvédelem folyamatos, megtörölgetik, és pocakra teszik, amíg lüktet a köldökzsinór.Utána Apa elnyiszálhatja, és visszaülhet a kis foteljébe, amíg a babukát megtörölgetik, megmérik, felöltözteti a csecsemős nővér, és aztán a pólyában addig az apjánál lehet, amíg anyát közben az asztalon összerakják. Ez általában egy órát vesz igénybe, mert ellenőrizni kell, hogy megszületik-e a méhlepény is rendesen, illetve hogyha gátmetszés volt, varrni kell.

Hüvelyi szülésnél 3 napig kell bent lenni, ha nincsen semmi gond, császár után 4 nap.
Császárnál szintén, amint kiveszik a kicsit,visszaviszik a szülőszobára, ahol apa vár addig és nála lehet,amíg anya kész nincs.

A gátvédelem is érdekelt, Tündi nagy boszorkány, mindenféle olajai vannak, amiket használ, például gátmasszázs-olaja is, amit a 36. héttől otthon is minden nap használnom kell majd, egyéb homeopátiás szerekkel kiegészítve. Ha gátmetszésre kerülne sor, nem érezném, sőt megkönnyebbülnék, mert a kicsi hirtelen ki tudna jönni, a varrás pedig érzéstelenítéssel megy természetesen és a gát remekül tud regenerálódni.A cél természetesen a szakadás megelőzése, amire csak akkor van komoly esély, ha valami miatt annyira megakadna a pici odabent, hogy vákuum vagy fogó használata válik indokolttá, ebben az esetben nem a gát a lényeg, hanem az, hogy minél előbb kiszabadítsák a babát.

Persze ilyesmikre nem fog sor kerülni.:)
Kaptam egy pár listát is, a következő bejegyzésben részletezem, remélem, a szerzője nem bánja.

5 megjegyzés:

  1. Jaj de jó helyen szülsz....
    Itt minden másképp van:(:(
    Gátvédelem nincs, nyisszantanak:(:(

    VálaszTörlés
  2. Olyan jó, hogy én is , én itt ott szültem! :)

    VálaszTörlés
  3. Kedves Évi!

    Én csak most találtam rád - Nagy Hajni által.

    Mikor az első babámat vártam, ugyanezek az információim voltak a szülésről és ugyanígy gondolkodtam. Sőt, akkor még Bp-en laktunk és Én is a II. számú klinikára jártam, de már Pécsett szültem meg első lányomat. Utána született még kettő pici lányunk, most pedig a negyediket várom.
    Viszont már teljesen máshogy gondolkodom ezekről a dolgokról, amiket ebben a bejegyzésedben írtál.
    Nemcsak tapasztalataim vannak a szülésről, hanem alaposabban beleástam magam a témába és nem ragadok le a kórházban kapott információknál. Láttam, hogy még 65 nap van a picurkád megszületéséig, ezért szeretném javasolni neked egy könyv elolvasását: Ina May Gaskin: Útmutató szüléshez.
    Ez egy alapmű ahhoz, hogy mindent megtudj a testedről, a nőiességedről, a szülés folyamatáról, mechanizmusáról, a félretájékoztatásról, stb. És ha biztonságos, boldog és pozitív élményű szülést szeretnél, válaszd a Szent Imre kórházat!

    Ne haragudj, hogy így ismeretlenül ennyire beledumáltam a szülésre való felkészülésedbe, csak nem szeretném, ha neked is olyan "élményeid" lennének a szüléssel kapcsolatban, mint nekem!

    Szeretettel: Edit

    VálaszTörlés
  4. Kedves Edit!
    Köszönöm szépen,ezt a könyvet akkor biztosan megszerezem:)Ugyan váltani mostmár nem fogok tudni,és Tünde miatt nem is szeretnék, de bízom benne,hogy jó élményeim lesznek:)

    Egyébként pedig máskor is örömmel látlak és minden jó tanácsot örömmel fogadok ám!:)

    Köszönöm!♥

    VálaszTörlés
  5. Az érzéstelenítésről: igen, megnyugtató, hogy lehet kérni. De! Közeli rokoni tapasztalat: amikor az anyuka kérte volna, már "késő" volt, nem adták, ill. ami még indokuk volt: úgysem volt bent a kórházban elérhető közelségben olyan szakember, aki beadhatta volna. :) Ez az esti-éjjeli szülés "szerencsejátéka"...
    Remélem, minden nagyon szépen történik majd. :)

    VálaszTörlés