2011. február 21., hétfő

54.fejezet - Para

Ma reggel 5 órakor keltem,Tündivel bementünk a doktornőhöz a Sote 2-re.Megbeszélésre.

Én tudom,hogy neki az a kötelessége, hogy elmondjon mindenféle eshetőséget és hogy mit tudok tenni a különböző helyzetekben, de én teljesen kikészültem tőle.

Ott kezdtük, hogy ugye szar az AFP-m.0,48 a MoM, az utolsó menstruáció napjától számolva a 17+5.napon, a 12.hetes UH-nál mért adatok szerint és a terhesség becsült kora szerint pedig 16+6. napon.
Eleve később vették le, és még így is kevesebb, mint kéne, hogy legyen.

Mik tehát a következő lépések..
Holnap reggel kilencre megyek genetikai megbeszélésre, ami valamilyen szintű kockázatfelmérés, ha jól vettem ki a szavaiból.Ott elvileg majd megmondják,javasolják-e a magzatvíz-mintavételt vagy sem.

Hozzá tartozik a dologhoz, hogy amikor én teherbe estem, ezt az egyet fogadtam meg, nem fogják megszúrni a hasam.Számomra az egy százalék esély is nagyon magas.

És szerda délután fél háromkor pedig a genetikai UH-ra, aminek már jó ideje itt lenne az ideje, mert elvileg ugye a 18. hétre teszik, én a naptár szerint 19+3 leszek, a 12. hetes UH szerint pedig 18+4.

Korábban a családban semmilyen ilyen jellegű genetikai betegség nem fordult elő, egyik félnél sem, 29 éves vagyok és a tarkóredő is rendben volt.
Tulajdonképpen azt mondhatom, hogy a vérképem is egészen rendben volt, egyedül ez az érték, ami nem jó.

Amikor bent ültem és azt hallgattam, hogy a törvény szerint a 24. hétig van alkalmam eldönteni, hogy kihordom-e a babát vagy befekszem és ellenőrzött körülmények között mesterségesen "elvetélek-e", és elképzeltem ezt az utóbbit, olyan volt, mintha én nem is tudom...mintha valami olyat akarnának elvenni tőlem, ami még nem is lehetett az enyém, bár egész életemben rá vártam. Mintha ezzel elveszíteném az esélyt arra, hogy valaha is boldog legyek. Mintha kitépnék a szívem is, a kincsemmel együtt...

Tündinek köszönhetem, hogy ezeket a dolgokat elintézte nekem ilyen hamar, ha az utcáról jövök be, én, egy akárki, akkor ehhez két hét kellett volna.Két hét gyötrelem, félelem, sőt rettegés.
Így meg holnap után estére már mindent tudni fogok.Ha jó, ha rossz.

Ha az egyetlen módja annak, hogy megnyugodjak a mintavétel, hát tessék... akkor nekem ezzel a félelmemmel le kell számolnom.
És a többivel is...
A vérképemen több olyan érték eltérés is volt, ami a fokozott stressznek tulajdonítható.
Tudtam, csak épp nem gondoltam, hogy ez ilyen formán is megjelenik, mérhető, és figyelmeztető.

Soha többé stressz.
Amíg meg nem szülök.

18 megjegyzés:

  1. Évi! Ne aggódj! Minden rendben lesz. Én is voltam genetikai vizsgálaton. Túl lehet élni. Az hogy nem fájt nem mondom, mert a hasfalat átszúrni fájdalom nélkül nem lehet. De 1 perc alatt meg volt.
    Nincs olyan terhesség amely során ne kellene aggódni valami miatt. Ez a folyamat folytatódik, mert ha megszületik a gyerkőc, akkor meg más dolgok miatt aggódsz.
    "A döntés meghozatala, hogy anyává válj, semmihez sem fogható: örök időkre vállalod, hogy a szíved szüntelenül a testeden kívül őrködjön valaki fölött..."

    VálaszTörlés
  2. Szia!

    No worry, chicken curry! :) Sajnos nagyon sok kismamát megijesztenek ezzel a vizsgálattal. Sokszor nincs a megfelelő értékhatárok között az eredmény (bár nincsen semmi probléma), mégis vizsgálatra küldenek. Mindenesetre mindig mondhatsz nemet, ha úgy érzed mégse lenne rá szükséged!

    Itt egy jó kis összefoglaló egy olyan tréningről (szülés-születés a lehető legkevesebb komplikációval), amelyet én is elvégeztem: http://www.ujmedicina.hu/letoeltes.html?download=3

    Vigyázz magadra!

    Zita

    VálaszTörlés
  3. Évi, én most direkt megkerestem a papírjaimat és azt találta, hogy 0,5 és 1,2MoM közt normális és 1,2 és 2MoM közt mérsékelten emelkedett. Nekem Szonjával felfelé volt az eltérés: 1,4MoM, de senki nem foglalkozott vele.

    Én nem érzem azt a 2 századnyi különbséget olyan nagy eltérésnek. Szerintem ez inkább a "biztonság kedvéért nézzük meg" kategória. Nagyon nagyon drukkolok, hogy így legyen!

    VálaszTörlés
  4. Évi, már csak azért sincs értelme az aggodalomnak, mert eleve később vették le, szóval nem is tud korrekt eredményt adni...én ennél az egy vizsgálatnál ügyeltem kínosan arra, hogy pont időben legyen, mert én is paráztam volna, ha vmi nem okés, még ha a vizsgálat pontatlansága miatt is...

    Amúgy sztem a doki jó szemét volt, amíg nem tud konkrétat, nem kéne hogy riogasson a művi vetéltetéssel, próbáld meg elfelejteni, mert erre tuti nem lesz szükség!!!!

    Drukkolok nektek továbbra is és amint lesz vmi eredmény, írj!!!

    A genetikai uh-n meg hátha kiderül, hogy milyen nemű is a Tündérbabótok;)

    VálaszTörlés
  5. Évi! Fontos hogy időbe levegyék a vért, akkor pontos csak ez az AFP, sok helyen pont ezért nem csinéálják, hogy ne parázzanak be a kismamák...Nálunk pont csinálják:(
    Genetikai Uh-val nem vagy elkésve 20.hétig kell jobb ha nagyobb jobban ki lehet szűrni a bajokat.

    Anyum barátnője 3 hete volt magzatvíz vizsgálaton, nem fájt neki. Kora miatt kellett hogy menjen.

    Szorítok nagyon, de nagyon!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    VálaszTörlés
  6. Nem tudom de nekem 0,7 Mom miatt végeztek amniocentézist, a határ 0,8. Abszolút nem fáj sőt egy kis szúrás csak. Egy ismerős kismamát ikerterhesség miatt kétszer szúrtak (mindkét babát vizsgálták) nekem nagyon hasonlított egy vérvételhez, persze oda sem nézetem de pillanatok alatt kész volt. Utána pihentem 1 napig fel sem keltem és még 1 hétig nagyon vigyáztam magamra. Hoztam egy rakat könyvet a könyvtárból és csak olvastam, olyan volt mint egy nyaralás nagyon pihentető, jó persze a para bennem volt. Remélem minden rendben lesz

    VálaszTörlés
  7. Ajánlom neked Dr Hajdú Júlia prof asszonyt.(szívesen adok elérhetőséget, ha szeretnéd privát számát) Én is ezen mentem keresztül. Semmi baj nem lesz! Nem lehet!

    VálaszTörlés
  8. Szia Évi! Pont mintha magamat látnám... Nem vagyok bölcs, sem ősanya, de ugyanebben a cipőben jártam, és napokig sírtam, gondoltam megosztom. Sok emberrel beszélgettem, és csatlakozva az előttem szólókhoz csak annyit tudtam meg én is, hogy ez egy 'elavult' vizsgálat tulajdonképpen, sokszor van hogy eltérést mutatnak a számok, és mégis minden rendben. Ráadásul nálunk még a nyakiredő sem lett túl jó.. nagyon féltem, de nekem is azt mondta a dokim, hogy ha nem akarok idegeskedni, akkor amniocentézis. De én sem akartam, semmilyen körülmények között. Sok-sok vergődés és sírás és idegeskedés után elhatároztam, hogy ennek így nincs értelme.. nem görcsölök többet, nem érdekel ez a vizsgálat, mert én egészséges gyereket fogok szülni, és aztán így is lett! Holnap lesz pont két éves :)) Persze van sok kockázati tényező, az egész egy számokon és statisztikákon alapuló elemzés, és sajnos a tapasztalat azt mutatja, hogy sokszor mellényúlnak. Volt már olyan, hogy az eredmények jók voltak, mégsem látták, hogy gond volt, vagy hogy nagyon rossz eredményekkel született makkegészséges baba. Genetikai UH-n voltunk, kicsit embertelen volt a várakozás az I. SOTE-n...durva, azt mondták semmi gond. Kérdem, hogy akkor ne haragudjon Dr. Úr, de miért sírtam, és paráztam annyit, és most miért tudjuk egy perc alatt, hogy minden okés?? A válasz erre..... néha rossz emberek ülnek rossz helyeken. Hát nem könnyű, de én is szorítok nagyon!!! És szerintem az a fontos, hogy ne aggódj, mert érzi a pici!

    VálaszTörlés
  9. No para, Évi, az AFP egy nagy szar, már bocsánat, a tarkóredő (+jó UH-s doki) sokkal informatívabb.
    Az AFP állandó vitatéma szakmai körökben is, mert nagyon sok alaptalan aggodalomra is okod ad.
    Szóval nyugi! Semmi baj nem lehet, egy tündérmese MINDIG jól végződik! :)))

    VálaszTörlés
  10. Már csak holnap után estig kell túlélnem..
    Legbelül mélyen,érzem,hogy minden rendben, sőt azt is, hogy kisfiunk lesz.

    VálaszTörlés
  11. Kedves Évi+István!
    Merthogy szerintem Apa még jobban aggódik és minden fájdalmad és rosszat legszívesebben átvenne. Lassan 1 éve figyelem a munkád és persze a dolgokat mik veled-tek történnek. A lényeg nyilván mindenki csak maga nevében beszélhet így én is és nekem nem sok vigasz volt amit mondtak mert hát hittem is meg nem is meg hát az én hasam babám bocsi mi babánk. Hozzáteszem az én fájdalomküszöböm legalacsonyabb a világon én epi nélkül nem is akartam szülni és a másodiknál még fájdalomcsillapítóra sem volt idő. Na szóval 7 évet várunk az elsőre és az is segítséggel mikor közölték hasbaszúrás és ha baj van elveszik. Bocs a fogalmazásért de még mindig így él bennem, de nem megijeszteni szeretnélek hanem pont megnyugtatni (persze könnyű ezt mondani tudom)nekem még végig is kellett egy 55 cm-es tévén nézni. Nem is fájt annyira és így utólag azt mondom hogy inkább az a rövid izgalom és félelem mint az egész hátralévő idő 9 hónapig idegeskedve bármennyire is tudod hogy nincs baja. Szóval 4 év és a következő gyereknél már más volt a határérték és nem kellett a szúrás bár a régebbi érték szerint bele esett volna a "szúró" próbába. Én kértem a magzatvízvételt mert hát már túléltem egy szülést mit nekem még egy szúrás persze nem engedték. Persze mesélhetnék még és gondolom mindenki és mindenkit más és más ért ez az egészségügy képzeld ha nem ilyen volna most miről beszélgethetnénk (külön apás szoba,kipihent orvosok....)Van két szép egészséges fiam és mindent elhalványítanak az új emlékek. Nektek is sok álmatlan éjszakát és kakis pelenkát. Jó éjszakát!

    VálaszTörlés
  12. Köszönöm,hogy ezt megosztottad velem, Timi!A legjobban az esett, hogy egy éve figyelsz.:)

    Apa nem aggódik, neki meg sem fordul a fejében, hogy baj lehet, nem hajlandó még csak gondolni sem rá, és amikor a félelmeimről beszélek, csúnyán néz rám és nagyon hamar leállít.

    Ő csinálja jól.
    Amíg nincsen konkrét info, nincsen mitől félni.

    Jó éjszakát Nektek is!:)

    VálaszTörlés
  13. Én is azt mondom, hogy ne félj még, persze könnyű ezt mondani. Majd ha biztosat tudsz, elég akkor járatni az agyat, hogy mi is legyen. Pihenj nagyon sokat!!!!! Gondolok én is rád!

    VálaszTörlés
  14. Nem lesz semmi baj, főleg, ha TE is így érzed! Az anyai ösztön és megérzés ilyenkor sokkal erősebb és pontosabb, mint bármilyen orvosi vizsgálat. Sajnos az ilyen helyzetekkel elérik, hogy kétségbe ess és stresszelj, amivel csak magadnak és a kicsinek ártasz! Nem nagyon értek azokhoz a vizsgálatokhoz, meg mutatókhoz, amikről eddig beszéltetek, ennyire nem követtem végig a kistestvéreim érkezését, de egy biztos: a számok csak számok, a szeretet meg szeretet. :)

    VálaszTörlés
  15. Ha legbelül érzed, hogy minden rendben lesz, akkor az úgy is lesz! :) Sokan drukkolunk, hogy így legyen.

    VálaszTörlés
  16. Nagyon szorítok!!!!! De semmi baj nem lehet! Az a helyes amit érzel, annak kell történnie!!!Csak pozitív gondolkodás!!!!!!!!!!!!!!! Az jó a babának is.
    Én is nagyon izgultam az AFP miatt, de az akkori aszisztens közölte, hogy nincs miért aggódni, elavult már ez a vizsgálat, de előírás. Bár nekem jók lettek az eredményeim, de azt tudom, hogy a vér levételének időpontja nagyon számít! Túl leszel rajta, nagyon szorítok!!!
    Ja, és én is megéreztem (még mielött megmondták volna), hogy fiam lesz. Fiú lett! Nagyon boldog voltam és vagyok is a mai napig. Levente most már 6 éves és a legszebb ajándékom a világon!!
    :))
    Nekem is volt miért izgulnom, állandóan magas volt a vérnyomásom mikor mentem a védőnőhöz- mire kiderült, hogy "fehérköppeny szindrómám" van, majd terhességi cukrot állapítottak meg ami diétával kezelhető volt. Kaptam egy gombás fertőzést is amivel befektettek a kórházba és mikor megszületett manó vérömleny lett a buksiján a nehéz szüléstől és kamrai aszimetriát állapítottak meg nála, de hála Istennek mindenen túl vagyunk és egészségesek vagyunk!

    VálaszTörlés