2011. július 23., szombat

101.fejezet - Hétköznapok


A hétköznap az a megszokott, rutin jellegű nap,ami nekünk soha többet nem lesz...

Ma egy hetes a kis béka, hihetetlen.
Tegnap előtt kint volt a védőnő, tegnap fent voltunk (MI!!!) az orvosnál-nem ő jött le...nagyjából ezek az érdekes események történtek, és az, hogy anyukám ma hazament, úgyhogy most tényleg hármasban maradtunk.

Persze kinek kellenek a "kimenős" programok, amikor az egy hetes ad épp elég szórakozni-valót, amire csak anya vágyhat.

Nagy félelmem volt,lesz-e elég tejcim...Persze tudom,hogy anyunak nagyon sok volt, de azt is hallottam, hogy ez semmi nem jelent. Igyekeztem nem nagyon aggódni, tudtam, hogy az árt.:)

Még a kórházban beszéltem a csecsemős nővérekkel, akik felajánlották, próbáljam ki a fejőket, a kézit is, gépit is. Mivel fogalmam sem volt előre, hogy mi válik majd be,nem is mentem utána. De ott az osztályon kipróbálhattam, és a kézi elsőre szuperül be is vált. A nővér nem győzött csodálkozni, amikor 60 ml-t ki is fejtem a műtét utáni harmadik napon.Onnantól kezdve csak úgy emlegettek, hogy "az ötös anyuka, akinek a Niagara folyik a melléből". Bármikor bárki bejött közülük hozzám, nézegette a lányom és mondogatta, hogy ilyen szuper, kökörcsin sárga tejecskétől lehet is ám ilyen jól aludni...

Szóval bevált a kézi fejő, vettem is egyet ott a kórházban, a sima AVENT kézi mellszívót, 14.000 Ft-ért,hozzá öt tároló pohárral.

Viszont azóta talán átestem a ló túloldalára.
Nagyjából minden másnapra +20% tejem lesz, ha éjszaka nem ébredek fel,reggel szét akarnak robbanni a melleim, olyan 4dl körül jön belőle a szopikon felül...azt hiszem,kinyomozom,hogyan adhatom el.

Erről folyton eszembe jut az anyósom,aki kérdezte a férjem, nem kell-e nekünk házi tej. Mire az én férjem:" Köszi,nem, hamarosan nálunk is lesz otthon!":)-hát most van.

Alinkával remekül szót értünk,bár kicsit sajnálom, hogy folyton ki kell játszanom, a nyugalmunk érdekében, dehát ez ezzel jár, és neki is jobb így.
Amikor alszik, de már vagy 4 órája, általában megpróbálom felébreszteni, és általában ez nem sikerül. Olyankor kiveszem a pelenkázóra és ilyen ájult állapotában látom el a köldökcsonkját és a pelenkáját is így cserélem ki. Pont jól felébred akkorra, amikor már lehet cicire menni.

A szopi ugyanez. Mivel az egyik mellem nagyobb jóval,annak a bimbóját csak védővel tudja bekapni, az meg műanyag ízű,így kívül-belül be kell kennem tejjel, még mielőtt a kislányom úgy kiborul, ha nem jön semmi azonnal, hogy már észre sem veszi, ha a szájában van a kaja.

Ha leáll, bealszik rajta, ami a sárgaság miatt van, akkor pedig rázogatás helyett egyszerűen megpróbálom kihúzni a szájából,erre azonnal észbe szokott kapni...
Ezt a két nagyon fontos trükköt tanultam az "öregektől" a kórházban.

Mindentől eltekintve Apácskának még mindig hihetetlen, hogy itt ez a maki, és kell még egy kis idő, hogy legyőzze az aggodalmait és merjen foglalkozni vele, úgy igazán, ahogy szerintem tudna...mert most még kicsit visszafogott. Én pedig egy dologra hallgatok csak a sok-sok jó tanács között, a szívemre.

És bízom a kislányomban.

20 megjegyzés:

  1. Anyatej, miután már tele van a mélyhűtő: add el! Sokaknak nem adatik meg a lehetőség, hogy elég teje legyen. Nálunk is ugyanaz volt, mint nálad, de nekem nem volt lehetőségem (segítség hiánya miatt)eladni, és nagyon rossz érzés volt időn túl kipakolni a mélyhűtőt. :(
    És Gréta is nagyon alvós volt, most is az. Igaz már nem kell kelteni soha: így 4 és fél évesen felkel reggel magától: "nézhetek mesét???".
    Jó lesz ez! Nekem ez az időszak volt életem legszebb időszaka, sztem neked is az lesz. :D

    VálaszTörlés
  2. Engem is a Holstein frízhez hasonlítgattak. Minden szopi után 2-2,5 dl tej jött még.
    Ha el akarod adni a tejet, tedd nyugodtan. De a dokival ezt meg kell beszélned, ugyanis manapság már csak úgy megy, hogy előzőleg ki kell téged vizsgálni, hogy adhatsz-e másnak? Ha igen, akkor a gyermekorvosnak és a védőnőnek kell szólni, de meghirdetheted a neten is. Hamar el fog kelni, ne aggódj. Sajnos nagyon sokan vannak, akiknek nem sikerül, mert nagyon kevés van.
    Én is csináltam, nagyon nagy örömmel veszik, hidd el. Úgy látom, hogy jól csinálod a dolgokat, gratulálok. Hallgass meg mindenkit, aztán rágd meg a hallottakat és csináld saját belátásod szerint - így lesz jó.
    Tudod mit?
    Anyukám tanácsolta a fürdetéshez és nagyon bevált: 2 db óriás pelustörölköző kell hozzá - az egyiket 3 részbe hajtod, a másikat is, majd azt felcsavarod, és így "ágyazz" meg a kiskádba. Így a fejecske nem került a víz alá, nem csúszik el a baba, nem kell tartani, viszont anya 2 kézzel tud foglalkozni a babával. A baba is biztonságban érzi magát, szemben van anyával, és nem fél, élvezi. Meg jókat lehet így játszani is. :)))

    VálaszTörlés
  3. Egy barátnőm a mai napig szoros kapcsolatot ápol egy vele egyidős sráccal, akit csak "tejtestvéremként" emleget, egy különleges kötelék van köztük, majdnem testvéri a viszonyuk, pedig két évtizedes a történetük. Ők egy egyházi közösségbe jártak, így jött a segítség. Már nem emlékszem, hogy az ő anyukájának vagy a srácénak nem volt elég teje, de szerintem fantasztikus dolog, hogy így a picik a szükségben kaphatnak anyatejcit mástól, nincsenek teljesen tápszerre utalva. Nagyon sok koraszülött babának sem jut tej, mert az anyukájuknak a koraszülés után egyáltalán nem indul be a teje, vagy épp a hosszas kórházi tartózkodás miatt, amíg a mamát már kiengedték és nem is maradhatott a kórházban, de a baba még a koraszülött osztályon volt, elapadt, fejés ide vagy oda. Szóval ajándékként vagy eladva is csodálatos dolog.

    Apcinak a babához szokásban, a kezdeti aggodalmak leküzdésében lehet segítség (féltestvéremnél és egy ismerős egyévesnél is így "dolgozták meg" az apukát), ha van ami a baba körül direkt az ő feladata, pl. a fürdetés és hogy sokat volt apci karjában is, pl. altatás apci mellkasára fektetve hason a babát, stb - így ő is érzi kicsit már a babát, úgy ahogy te már hónapok óta, és a kicsi is hallja az ő szívverését, azt is megtanulja a tied után. Ismerősömé 8 hónapos, de azóta rohan haza minden nap a fürdetésre, és azt mondja, a napja legjobb része. Nem kell megvárni apukáknak, amíg már tud focizni a gyerek, van akinek egy kis nyomás kell, hogy bevonódjon a kezdetektől, de aztán gyorsan belejönnek! Na és persze, hogy Anyu ne sajátítsa ki az összes feladatot a pici körül! :)

    VálaszTörlés
  4. Hú, Évi! Nekem is sima Avent kézi-m volt.. az a legeslegjobb! :)

    A többi vagy nem szív.. vagy letépi a mellett.. !!! :)

    De ügyesen kiválasztottad!

    Istenem! Már nálatok a Babuci! LEgyenek szépséges napjaitok! :)

    VálaszTörlés
  5. Én soha nem fejtem,egyszer sem, amennyit szopizik a pici, annyi termelődik újra, beáll egy egyensúly, persze ez a módszer csak akkor működik, ha igény szerint szoptatsz. Nem ×óránként, hanem amikor a pici kéri a cicit(lehetsz utcán, buszon,étteremben,hóban,fagyban, nincs mese:)).
    Rozi már másfél éves, és még mindig szopizik:)

    VálaszTörlés
  6. Nagyon vártam az újabb bejegyzésed ! Gratulálok a babához, nagy hős voltál !

    VálaszTörlés
  7. Gratulálok a kislányodhoz,sok egészséget és boldogságot kívánok!

    VálaszTörlés
  8. Szia !
    Nekem is sok volt a tejem ilyenkor leadtam... miután jégkocka tartóba lefagyasztottam és később a főzelékéhez is ezt kevertem:))) iszonyat sok tejem volt nekem is csak figyeld, hogy jól fejd le mindig mert a mell gyulladás nem egy leányálom:(((

    VálaszTörlés
  9. Ja és Istinek még több idő kell, gondolj bele neked úgymond ott volt a 9 hónap, neki meg igazából most jön a szoktatás ideje- fél is biztos, hogy milyen a picurka, össze ne törje, furcsa még a helyzet, hogy már osztoznia kell rajtad:)))az fontos, hogy vele is tölts időd csak vele, mert lehet, hogy hanyagolva érzi magát...... de ez rendeződni fog idővel:)))
    Nehéz ez, mert neked is ott vana seb, a picivel kapcsolatos aggodalmak, félelmek, amik mindenkinél dolgoznak, de sajnos erre is külön gondot kell fordítani...

    VálaszTörlés
  10. Olvasgatlak egy ideje, a blogod elejétől végigolvastalak, mert a történetetek erősen hasonlít a miénkre.
    A miénk is internetes szerelem, és rám is úgy nézek, mintha egy 3 szemű 4 kezű szörnyeteget szedtem volna össze :-)
    Sajnálom, hogy a szülésed ilyen nehéz volt, nemtörődöm emberekkel körülvéve, de örülök, hogy már rendben vagytok!
    Gratulálok a picilányhoz!
    Az nagyon jó, hogy van tejed bőven! A védőnő segít abban, hogyan tudod leadni, de ha körülményes, biztos találsz rá vevőt.
    Tőlem nagyon sokat hordtak el, napi 1000-1200ml plusz volt.
    Az AVENT kézi fejő a legjobb, legkényelmesebb az összes közül, jó választás.
    Kívánom, hogy nagyon boldogok legyetek, és apa miatt ne aggódj! Egy ismerős bloggerina babája most másfél hetes, és ő írta, hogy a szüléssel járó hormonbombától a szüléskor rögtön anya leszel, az amúgy is 9 hónapja benned növekvő csöppség édesanyja, de az apukának nincs ilyen hormonbombája, neki meg kell ismernie, megszoknia a babát.
    Biztos hamar megbarátkozik vele, csak fél a törékeny csöppségtől. Nálunk is kellett pár nap, míg magabiztosan megfogta, még a másodikat is :-)
    Minden jót, sok éjszakai alvást és pocakfájástól mentes napokat, gyors regenerálódást kívánok:
    Ildikó

    VálaszTörlés
  11. Igen,utánanéztem,a vizsgálatok listája végtelen,amit el kell végeztetni,mielőtt eladnám,de valószínűleg ez lesz belőle,mert egyszerűen megszakad a szívem,hogy ki kell öntenem a mosogatóba...

    Holnaptól elkezdek utánamenni ezeknek is, csak hát egyelőre felnőtt orvosom sincsen,azt is meg kell vele beszélnem,hogy a világon vagyok. Persze a vizsgálatok egy része a kórházban elkészült a szülés miatt, azokat fel tudom majd használni, remélem, de pl tüdőszűrés is kell, amin meg nem voltam 18 éves korom óta,vagyis nagyjából tíz éve..úgyhogy ez nem is baj.

    Köszönjük szépen a jókívánságokat!Mindenkinek!:)

    VálaszTörlés
  12. Gratulálok Évi!:) És örülök, hogy végül minden rendben lett!:-)

    VálaszTörlés
  13. Nekem nagy boldogság volt, hogy két ikerlánynak küldhettem a felesleges tejet. És tudom, hogy nekik is óriási segítség volt, mert másra sem volt pénzük.

    VálaszTörlés
  14. Istenem...ilyen gyönyörű csöppséget! Gratulálok hozzá Évi nektek! Jó egészséget kívánok!

    VálaszTörlés
  15. Szia Évi,

    Isten hozta a kicsi lányotokat... jól megdolgoztatok mindketten.

    Nincs esetleg valaki a környéketeken, akinek kellhet a tej? A védőnőt is érdemes megkérdezni, hátha ő tud ajánlani valakit. Úgy talán kevesebb a macera. Nekem a második babámmal volt egy kisfiú, akinek odaadtuk minden nap a friss tejet. A harmadikamnál az unokatesó kapta, most pedig kettőt szoptatok egyszerre... :)
    Ha otthon élnénk, és nem lenne ilyen bizonytalan a hogyantovább, én biztosan lefagyasztanám ezeket az első tejeket, főzelékbe pl. bármikor felhasználható lesz majd, ráadásul sosem lehet tudni mikor jön jól...
    az első időkben azért jóval több termelődik, de idővel beáll az egyensúly, és már nem kell majd fejned sem...

    A büfi utáni ringatásról az jutott eszembe, hogy ha mégegyszer előlről kezdhetném, az elsőt annyit tartanám kézben, amennyit csak lehet... Olyan jó, hogy az elsőknek minden időnket oda lehet adni, csak vele foglalkozni, és olyan gyorsan elmúlik...
    A rutinok... mihelyt kialakul valami, már meg is változik :) nekem az vált be, hogy mindenben rájuk hallgattam ilyen picinek, ők sokkal jobban tudják, mire van szükségük, mint mi. Szerencsére... :):)

    Szeretettel gondolok rátok,
    Kinga

    VálaszTörlés
  16. ... bocsánat, még egy praktikus... nekem tejcifagyasztásra a nylon jégkockatartó zacskók váltak be, egyesével lehet adagolni ha már megfagyott, kb. 15 ml egy kockányi, így nem kell két decit egyben kiolvasztani, amikor szükség van rá.

    VálaszTörlés
  17. Kedves Évi!
    Én, bár sokszor olvasom a dolgaidat, ritkán írok megjegyzést. Amikor (újra) varrni kezdtem két évvel ezelőtt, a Te szép gyöngyös karácsonyfadíszeid inspiráltak. Azóta is sokszor gondolok rád. Szépek, finomak a munkáid. És gyönyörű ez a kisbaba. Szinte érezni az illatát....

    VálaszTörlés
  18. Gratulálok a pici lányhoz!!:))
    Gyönyörű baba.
    Én egy lyukas szívvel született kislánynak adtam a tejemet. Jó érzés volt, hogy így tudok segíteni.

    VálaszTörlés
  19. Évi, gratulálok!!! Gyönyörű babátok van!!!! Jó egészséget és sok boldogságot kívánok!

    VálaszTörlés
  20. Szia Évi!
    Én is nagyon gratuláloka csöppséghez, gyönyörű!
    Végig olvastam a szülés történetet, és egy az egyben mint a mi sztorink. Nagyon örülök, hogy mindennek jó vége lett és megkönnyeztem, milyen barbárok, pontosabban undok válaszokat tudni adni a dokik... így is az ember mindent magára vesz, meg aggódik, és akkor ilyen válasz hogy "ne fájjon meg remegés sem mindent nem lehet"-felháborító. A minden mindegy érzés nálam is meg volt. Rettegtem a műtéttől az epitől de amikor ott voltam még azt is elviseltem volna, ha levágják valamimet, csak éljük túl: én is és a kisfiam is.
    A tejciről: nekem egy hónap alatt 2 liter volt a fagyóban, végül 2 tejtesónk volt, annyi tejem volt. Nekem is azért kellett fejnem, mert 2 órát nem bírt ki a cicim, méghozzá egy ciciből simán jól lakott Nimród. Én nem szenvedtem a hülye vizsgálatokkal, felajánlottam több fórumon, elmondtam hogy nem szedek semmit, és nem vagyok beteg, ők pedig elfogadták a tejet. Kb másfél éves volt Nimród mikor először nem kellet fejnem két szopi között, és egy hónapja hagytuk abba. 2.5 évig szopott... még mindig nehezen viselem a tényt, hogy nem, igazi ciciimádó volt (pl 10 hós koráig csak cicizni akart semmi más kaja) és édesen kérte a sziszit, minden nyűgére bajára. De itt volt az idő, hogy elváljunk, mert változnak a dolgok körülöttünk...
    Élvezd ki minden pillanatát! Az első gyerek mindig más lesz, valahogy mindig különlegesebb, akárhogy is egyformán szereted az összes gyerkőcödet!
    Milió puszi így ismeretlenül!

    VálaszTörlés