2011. június 14., kedd

Ugron Zsolna - Úrilányok Erdélyben

Nyilván mindenki elképzel valamit, valamilyen történetet, valamilyen szereplőket, ha egy könyv címét elolvassa. Ugye mi egy cím szerepe, figyelemfelkeltés.

Én egészen másra számítottam ennek a könyvnek a kézbe vételekor, mint amit kaptam. Egy nap alatt nyomtam le, ha úgy vesszük, 10 óra alatt, ami alatt alig tettem le. Ezt figyelembe véve azért ez nagy szó, mindamellett meg kell mondjam,nekem sem tetszett.
Van benne egy elég hideg szerelmi szál, amiben semmi kidolgozottság, ami így pikk-pakk alakul, számomra teljesen irreálisan. Ha ez egy "lányregény", akkor annak nagyon gyenge. Ha valami romantikus, akkor értékelhetetlen. Korrajznak még csak-csak a sok közbevetett történet miatt, de akkor nem értem, minek ez a történet a történetek köré Annáról meg Gáborról.

Ők így egymás mellé kavarodnak, az érzésekről szó sem esik, csak a tényekről: megláttam, érdekelt, gondoltam rá,de azért kerültem, nem beszéltünk soha, nem voltunk kettesben soha, aztán egyszer táncoltunk. Utána sokszor eszembe jutott, néha kényszerből beszéltünk telefonon, akkor rideg volt vagy én voltam az, és néha azért örült is nekem. Ha alkalom adódott elmentem Erdélybe, ha nem, nem, aztán volt egy (már nem is emlékszem mi) és másnap angolul megkérte a kezem én meg igent mondtam.
Elég kiábrándító, hogy őszinte legyek.

A régi történetek onnan ismerszenek meg, hogy dőlt betűvel vannak szedve, de azok nem alkotnak igazán szerves egységet a sztorival, mintha néha ezek miatt lenne ez a mellék(vagy fő??) szál. Sőt,be kell vallanom, itt-ott át is lapoztam egyet-kettőt, mert már idegesített.

Kerestem az olyan mondatokat benne, amiket ide tudnék idézni, hogy "nézzétek,milyen jól ír,nézzétek, milyen klassz könyv ez!", de esküszöm, egyet sem találtam...sajnos...pedig a szándék bennem volt.

Nekem nem jelentett nagy élményt, persze magasra állítottam a mércét, nekem Wass Albert óta senki nem tud Erdélyről jól írni. Az ő művészetéhez képest ez egy értékelhetetlen könyv volt.
Tagadhatatlan, hogy néha van egy hangulata, egy-két jól eltalált oldal azért van benne. De nem fog meg, nem tudnék belőle idézni, egyszeri időtöltésnek jó volt. Még csak el sem gondolkodtam rajta.

Ha valaki megnézné, milyen kastélyt hoztak rendbe igazából Ugron Zsolnáék, megteheti a www.zabola.com oldalon.


5 megjegyzés:

  1. hát igen...

    üdv a " bedőltünk a címnek, mert vágyunk egy kis kastély-romantikára " klubban

    én úgy örülök, ha másnak sem tetszik,
    ez gáz? :)

    VálaszTörlés
  2. Miért lenne gáz?:D
    Mi a jó marketingnek dőltünk be szerintem...

    VálaszTörlés
  3. Ha meg szepet szeretnel olvasni, tudok mondani:) De majd szules utan par honappal, evvel, mert nagyon siratos, romantikus, Mehes Gyorgy: Egyetlenem (ezt az egy regenyet szeretem tole), ill. Nyiro Jozsef: Kopjafak.
    Szerelemesek, gyonyoruek szerintem, es hatha tetszene... Utobbi novellaskotet, hamar kivegezned.
    U.Zs. konyve nekem sem tetszett, pedig a Nok Lapjaban nagyon felmagasztaltak;( Vagy O magat...)

    Szep es kreativ babas napot kivanok:)

    VálaszTörlés
  4. Wass Albert <3 Ő az igazi, ha Erdélyről van szó! :)

    VálaszTörlés
  5. Én éppen most akartam megvenni, de ezek után lehet nem teszem. Engem a cím és a borító fogott meg, és egy riport régebben U.Zs-val.

    VálaszTörlés